Archivace pošty automaticky

Last modified by Denisa Wernerová on 29.08.2017 12:44

Automatická archivace pošty ze serveru do souboru na vašem počítači:

Vytvořený soubor archívu se bude dle nastavení pravidelně doplňovat a Vy si jej můžete kopírovat a zálohovat vypalováním na CD/DVD nebo ukládáním na klíčenku (USB disk). V případě přeinstalace počítače si pak jen nakopírujete zazálohovaný archív zpět a otevřete si jej v Outlooku (Soubor → Otevřít → Datový soubor aplikace Outlook).

  1. Pro nastavení automatické archivace jděte přes Nástroje → Možnosti → záložka Jiné → tlačítko Automaticky archivovat.

    001.gif
      
  2. V dialogu nastavení archivace:
    • Nastavte interval počtu dní pro spouštění archivace.
    • Zaškrtněte vyvolání dotazu před provedením archivace, kterým budete moci povolit nebo přerušit archivaci.
    • Nezaškrtněte pole Odstranit neplatné položky, které by při nastavení životnosti způsobilo smazání starých zpráv.
    • Zaškrtněte Archivovat nebo odstranit staré položky.
    • Zaškrtněte Zobrazit v seznamu složek složku archívu.
    • Nastavte hranici počtu dní/týdnů/měsíců zpět do minulosti od kdy se mají starší položky archivovat.
    • Ponechte nebo případně, pokud máte externí úložiště, změňte cestu a název archívu přes tlačítko Procházet.
    • Tlačítkem Použít toto nastavení u všech složek můžete vyresetovat existující nastavení archivace použité na složkách a archivovat tak vše, i události/kalendáře atd. Dojde tak ale k smazání informací z kalendáře/událostí a tak si pokud to tak nechcete, znovu nastavte na vybraných složkách vlastní nastavení.
    • Potvrďte tlačítkem OK.

    002.gif
      
  3. Při automatickém spuštění archivace potvrďte ve vyvolaném dialogu její provedení. Poté bude provedena archivace a datový soubor archívu bude zobrazen ve stromu vlevo. Archivace může chvíli trvat a proto vyčkejte, než se všechny archivované položky v archívu zobrazí.

    006.gif

    Nebo provedení archivace zakažte a proveďte ji ve vhodnější čas sami přes menu Soubor → Archivovat a zaškrtněte Archivovat všechny složky podle nastavení automatické archivace.

    005.gif
      
  4. Zobrazte si seznam složek tlačítkem pod navigačním podoknem (Pošta/Kalendář/Kontakty/Úkoly) a na složkách, které nechcete automaticky archivovat (Kalendář/Kontakty/Úkoly aj.), jděte přes kontextové menu → Vlastnosti → záložka Automatická archivace vyberte Nearchivovat položky v této složce a potvrďte tlačítkem OK.

    007
      
  5. Výsledkem nastavení bude nový datový soubor na disku vašeho počítače, do kterého se budou pravidelně archivovat zprávy z vašeho účtu ze serveru Exchange.
    Nebudou poté ale k dispozici ve webovém rozhraní, ale pouze na vašem počítači. Pokud některé zprávy chcete mít k dispozici stále, pak si vytvořte zvláštní složku a nastavte na ní ve vlastnostech Nearchivovat položky v této složce.

    008

     

Zazálohování archívu pošty na CD/DVD či jiné médium:

Vytvořený soubor archívu si pravidelně samostatně zálohovat, je totiž uložen na vašem počítači a není zálohován tak, jako je tomu u pošty uložené na serveru Exchange. Zálohu můžete provést vypálením na CD/DVD nebo kopií na klíčenku (USB disk).

  1. Jděte přes menu Možnosti → záložka Jiné → tlačítko Automaticky archivovat a zkopírujte cestu k souboru archívu.

    016.gif
      
  2. Nebo přes tlačítko Procházet vyvolejte zobrazení osobní složky a zkopírujte si cestu přes pravé tlačítko myši a volbu Kopírovat adresu z kontextového menu. Zobrazení ukončete tlačítkem Storno! Neukládejte jakékoli změny, ovlivnili byste nastavení automatické archivace.

    017
      
  3. Zobrazte si Průzkumníka Windows pomocí klávesy Windows (win_klavesa) + E  nebo jděte přes tlačítko Start → Všechny programy → Průzkumník Windows.

    018.gif
      
  4. Do adresní řádky vložte zkopírovanou adresu pomocí Ctrl+V nebo přes kontextové menu na pravé tlačítko myši a volbu Vložit.

    019.gif
      
  5. Vypněte Microsoft Outlook a z poté zkopírujte váš soubor archívu (v tomto příkladě je to archive.pst) do vámi vybraného úložiště a přeneste ho na USB disk nebo jej zazálohujte na CD/DVD.
     

Nastavení automatického čištění pošty po datu životnosti:

Při nastavení platnosti zpráv (životnosti), současně při volbě Odstranit neplatné položky v nastavení automatické archivace, se staré zprávy s vypršenou životností při provedení automatické archivace smaží.
 

  1. Jděte přes menu Nástroje → Možnosti → záložka Předvolby → tlačítko Možnosti e-mailu dialog Možnosti e-mailu tlačítko Upřesnit možnosti e-mailu → zaškrtněte Platnost zpráv vyprší po a zadejte i počet dní životnosti zpráv.

    011.gif